zaterdag 19 januari 2019

Oekraïne blij met waarnemers in de Straat van Kertsj

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken is blij met het plan van Duitsland en Frankrijk om waarnemers naar de Straat van Kertsj te sturen. Klimkin en zijn Duitse collega Heiko Maas zijn het er dan ook roerend over eens dat Rusland zich in de Straat van Kertsj en op de Zee van Azov aan de internationale regels moet houden en het scheepsverkeer geen strobreed in de weg leggen.

Maas was gisteren in Moskou, waar hij zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov sprak. Die toonde zich na afloop van het gesprek niet blij dat Oekraïne ook wordt betrokken bij het plan om waarnemers te sturen om nieuwe problemen in de Straat van Kertsj te voorkomen. Voor Duitsland en Frankrijk is instemming van Oekraïne echter essentieel. En die instemming is er, verzekerde Klimkin vanochtend in Kyiv na afloop van een gesprek met Maas.

De beide ministers bespraken ook de mogelijkheden om de Oekraïners die gevangen zijn genomen door Rusland of de door Rusland aangestuurde rebellen vrij te krijgen. Een ander belangrijk gespreksonderwerp vormde de dreiging die voor Oekraïne uit gaat van de Nord Stream 2.

Oekraïne is tegen de aanleg van de aardgasleiding via de Baltische Zee, Duitsland is er juist voorstander van, op voorwaarde dat het gastransport via Oekraïne ook in stand wordt gehouden. De Nord Stream 2 kan Oekraïne jaarlijks zo'n 2 miljard euro aan inkomsten schelen. Maas kwam vanochtend tijdens de gezamenlijke persconferentie niet verder dan dat Duitsland de Nord Stream 2 niet als een (geo)politiek instrument van Rusland ziet, maar uitsluitend als een commercieel project, tot zichtbare ergernis van Klimkin.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: