woensdag 9 januari 2019

IMF vreest dat hervormingen sneuvelen in verkiezingstijd

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ziet de nodige beren op de weg in Oekraïne vanwege de komende verkiezingen. Toch heeft het bestuur van het IMF vorige maand ingestemd met een nieuw steunprogramma voor de komende veertien maanden, waarmee zowel de presidentsverkiezingen (eind maart) als die voor het parlement (eind oktober) overbrugd worden. Het gaat om een lening van 3,5 miljard euro.

Met enige zorg wordt gekeken naar de verkiezingsbeloftes van enkele presidentskandidaten, met name Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij en Joeri Bojko van het pro-Russische Oppositie Platform/Voor het Leven. Beiden willen de hervormingen van de afgelopen jaren terugdraaien en dan met name de verhogingen van de aardgasprijs ongedaan maken. Timosjenko belooft zelfs een halvering en zij wil van het IMF af.

Maar ook het Blok-Porosjenko en andere partijen kunnen zich genoodzaakt voelen om hervormingen ongedaan te maken als ze daarmee in de gunst van de kiezers kunnen komen. Ook kijkt het IMF met bezorgdheid naar de oorlog in Oost-Oekraïne waar maar geen einde aan wil komen. 

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: