vrijdag 18 januari 2019

Directeur Naftogaz: 'In tien jaar 28,1 miljoen euro teveel betaald voor Russisch aardgas'

Oekraïne heeft door een door Rusland opgedrongen contract in de afgelopen tien jaar maar liefst 28,1 miljard euro teveel betaald voor het Russische aardgas. Het komt neer op 61.000 hrivna (1.913 euro) per huishouden. Algemeen directeur Andri Kobolev van Naftogaz heeft dat berekend. ''De kans dat we van dat geld ooit nog wat terug zien is nihil'', zei hij vanmorgen op een persconferentie. En hij komt tot de conclusie dat de schade nog aanzienlijk groter had kunnen zijn als Oekraïne door de in aardgaskwesties gespecialiseerde arbitragecommissie van de Kamer van Koophandel in Stockholm in het ongelijk was gesteld. In dat geval was de schade opgelopen tot 83,2 miljard euro, wat neer komt op 177.000 hrivna (5.552 euro) per huishouden.

In november 2008 ontstaat een conflict tussen beide landen over de gasprijs. Die is te hoog, vindt Naftogaz. Het Russische Gazprom houdt voet bij stuk en begin januari gaat de gaskraan goeddeels dicht. Dat heeft gevolgen voor met name de Oost-Europese landen die geen Russisch aardgas meer krijgen geleverd.

Voor toenmalig premier Joelia Timosjenko zit er niets anders op dan toch maar een nieuw contract voor tien jaar te tekenen, hoe onvoordelig dat ook is. De prijs van het Russische aardgas verdubbelt bijna: van 169 naar 330 euro per duizend kubieke meter.

Daar gaat in april 2010 weer 92 euro vanaf als de Russische president Dmitri Medvedev met zijn ambtgenoot Viktor Janoekovitsj een overeenkomst - het Akkoord van Charkiv - sluit waarbij de pachtperiode voor het gebruik van de Oekraïense marinehavenstad Sevastopol met 25 jaar wordt verlengd. De Russische marine zou anders in 2017 weg moeten van de Zwarte Zee, zoals Janoekovitsj’ voorganger eigenlijk wilde. De korting gaat eraf als Rusland in maart 2014 de Krim en Sevastopol annexeert.

Timosjenko belandt in 2012 in de gevangenis door toedoen van Janoekovitsj. Het voor Oekraïne zo nadelige aardgascontract wordt haar alsnog aangewreven. Ze wordt tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld, waarvan ze twee jaar daadwerkelijk uit zit. Op 22 februari 2014, nadat Janoekovitsj naar Rusland is gevlucht, komt ze vrij. Maar nog regelmatig komt het door haar ondertekende gascontract weer ter tafel. Dat zal ook bij de komende presidentsverkiezingen ongetwijfeld weer het geval zijn.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: