maandag 7 januari 2019

Kerk waarschuwt voor pro-Russische provocaties

De Orthodoxe kerk van Oekraïne zegt dat in toenemende mate aanvallen worden uitgevoerd op kerken van het Moskouse patriarchaat door pro-Russische krachten die de schuld bij de nationalistische beweging Rechtse Sektor leggen. ''Ze filmen hun acties en creëren zo een beeld van 'vervolging' en een 'godsdienstoorlog' tegen de Russische kerk in Oekraïne, een beeld dat de Russische media maar al te graag over nemen'', valt te lezen in een verklaring van de Orthodoxe kerk van Oekraïne op Facebook.

De Rechtse Sektor ontkent in een reactie op deze verklaring dat de organisatie kerken van het Moskouse patriarchaat aanvalt. Ook wordt opgemerkt dat de beweging binnen de Oekraïense wetgeving opereert, bewust als de leiding van de Rechtse Sektor zich is dat vanuit Rusland alles in het werk wordt gesteld om een ander, agressief beeld te schetsen van de beweging.

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken zei zaterdag dat er sterk rekening wordt gehouden met provocaties. ''En dat zeg ik niet om nog meer spanningen op te roepen.'' Minister Stepan Poltorak van Defensie onderschrijft dit. ''In de afgelopen jaren heeft Rusland ons steeds uitgedaagd. De laatste tijd is het aantal provocaties aanzienlijk opgevoerd, en natuurlijk, we krijgen ook informatie over mogelijke nieuwe provocaties.''
 
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: