dinsdag 8 januari 2019

Filaret: 'Oekraïense kerk één na grootste in wereld'

Honorair patriarch Filaret van de OCU.
De Orthodoxe kerk van Oekraïne heeft het volgens honorair patriarch Filaret in zich om de op één na grootste kerk te worden, uiteraard na de Russisch-orthodoxe kerk. ''Onze kerk een belangrijke rol gaat spelen in de orthodoxe wereld, omdat hij groot is, net als Oekraïne. De kerk zal Oekraïne sterken. Ook moeten wij onze morele invloed gebruiken om leugenachtigheid, onrechtvaardigheid en corruptie tegen te gaan'', aldus de voormalige leider van het Kyivse patriarchaat in een interview met tv-zender Kanal 5.

Filaret zei er op te vertrouwen dat alle orthodoxe Oekraïners op een dag verenigd zullen zijn in één kerk, omdat het niet ander kan. ''Veel Oekraïners behoren nu nog tot de als Oekraïense kerk vermomde Russisch-orthodoxe kerk, maar nu we een echte, zelfstandige kerk zijn geworden, ga ik er vanuit dat ze kiezen voor de Orthodoxe kerk van Oekraïne.''

Het is volgens Filaret wel een kwestie van hard werken en van geduld. ''Vijandigheid en beschuldigingen over en weer kunnen nooit voor eenheid zorgen. Alleen liefde verenigt mensen, zonde drijft ze uiteen. Als we ons willen verenigen, dan moet de liefde prevaleren en moeten we het verleden vergeten.'' Hij roept dan ook alle priesters, bisschoppen en gelovigen van de Orthodoxe kerk van Oekraïne op om zich niet af te zetten tegen de Russisch-orthodoxe kerk in Oekraïne, maar die positief te benaderen. 

Metropoliet Epifanius, de leider van de Orthodoxe kerk van Oekraïne, zei enkele dagen geleden dat wat hem betreft het Moskouse patriarchaat kan blijven bestaan, maar dan wel als Russisch-orthodoxe kerk in Oekraïne.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: