woensdag 9 januari 2019

Ambulance heeft gemiddeld 17 minuten nodig

Het duurt gemiddeld zo'n 17 minuten voordat een ambulance arriveert. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij vrijwilligers in het hele land drie dagen lang bijhielden hoe lang het duurt voordat een ziekenwagen in noodsituaties ter plekke is. De snelste uitruktijd was 8,5 minuten, terwijl in 56 procent de ambulance binnen 10 minuten arriveerde. In maximaal 20 minuten was 94 procent van de ambulances ter plekke.

Gemiddeld duurt een rit naar een ziekenhuis 10 minuten. Van alle keren dat de hulp van een ambulance wordt ingeroepen voor een verkeersslachtoffer of iemand met een hartinfarct belandt 53,7 procent in een ziekenhuis, in alle andere gevallen kan ter plaatse medische hulp worden geboden. De effectiviteit van de medicijnen die de ambulances bij zich hebben, laat volgens de vrijwilligers te wensen over. Met name waar het gaat om een hartinfarct is vaak alleen verouderde medicatie beschikbaar.

De vrijwilligers waren voor dit onderzoek gedurende 72 uur aanwezig op de eerste hulp in 26 steden en stadjes met tenminste 10.000 inwoners. Ze verrichtten hun onderzoek op basis van richtlijnen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het ministerie van Volksgezondheid heeft eerder laten weten dat er 10 miljard hrivna (310,2 miljoen euro) nodig om de spoedeisende hulp geheel te moderniseren. Er is echter slechts een tiende van dat bedrag beschikbaar voor de totale gezondheidszorg.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: