maandag 14 januari 2019

Kerk militair hospitaal in Kyiv maakt overstap

De kerk van het belangrijkste militaire hospitaal in Kyiv is na twintig jaar overgestapt van het Moskouse patriarchaat naar de Orthodoxe kerk van Oekraïne. Veteranen die in Oost-Oekraïne hebben gevochten en gewond zijn geraakt, maar ook het personeel van het militaire hospitaal bezoeken veelvuldig de diensten in deze kerk van de Interceptie van de Heilige Maagd. Volgens tv-zender Kanal 5 zou de priester de overstap hebben voorgesteld aan de kerkgangers en die gingen er mee akkoord.

Veel keus is er ook niet, want het parlement besloot onlangs dat priesters van het Moskouse patriarchaat niet meer welkom zijn in de gelederen van het Oekraïense leger. Bovendien mag het Moskouse patriarchaat zich niet meer Oekraïens noemen, maar Russisch-orthodox. Die naamswijziging moet voor eind april een feit zijn, anders wordt de kerkvergunning ingetrokken en is de kerk feitelijk illegaal.

Er zijn inmiddels veertig parochies overgestapt naar de pas gevormde Orthdoxe kerk van Oekraïne. Het Moskouse patriarchaat telt evenwel meer dan 11.000 veelal kleine parochies.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: