woensdag 30 januari 2019

Klimkin over vredesplan OVSE-ambassadeur: 'We laten ons niet bedriegen'

Minister Pavlo Klimkin.
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin vindt ''niets nieuws'' in het vredesplan van OVSE-ambassadeur Martin Sajdik. Op werkbezoek in Marioepol zei Klimkin dat hij liever in gesprek gaat over wat er gaat gebeuren als de door Rusland aangestuurde separatisten in Donetsk en Loehansk het veld hebben geruimd.

Als pluspunt ziet hij wel ''dat Sajdik en zijn collega's hebben begrepen dat het niet zonder internationale inbreng gaat, van militairen en politieagenten, en dat er een tijdelijk internationaal bestuur komt''. Klimkin vindt ook dat internationale organisaties als de OVSE en de Verenigde Naties borg moeten staan voor eerlijke verkiezingen in de nu nog bezette gebieden.

''Maar ik waarschuw iedereen - en ik laat diplomatieke taal maar even achterwege - wie ons wil bedriegen door te zeggen ''laten we maar wat in gang zetten, zodat we van die sancties af kunnen'', dan zeg ik nu dat we daarmee niet akkoord gaan. We hebben echte verkiezingen nodig - eerlijk en in alle vrijheid'', aldus de minister die duidelijk maakte dat wat hem betreft die verkiezingen er alleen komen als de volksrepublieken van de separatisten eerst zijn opgedoekt.

Bron: Unian, foto: ministerie van Buitenlandse Zaken

Geen opmerkingen: