donderdag 24 januari 2019

Rechtbank: Janoekovitsj schuldig aan hoogverraad

Viktor Janoekovitsj.
Ex-president Viktor Janoekovitsj is door de rechtbank in Kyiv schuldig bevonden aan hoogverraad. Het wordt hem verweten dat hij heeft samengespannen met Rusland, waarbij hij heeft bijdragen aan het rechtvaardigen van de bezetting van de Krim. Volgens de rechtbank heeft hij op 1 maart 2014, anderhalve week nadat hij was afgezet als president, een brief doen uitgaan waarin hij zich voordeed als de rechtmatige president en de hulp van Rusland inriep. Op dat moment bevond Janoekovitsj zich op een onbekende plaats in het buurland.

Deze brief aan de Russische president Vladimir Poetin wordt door de rechtbank gezien als het belangrijkste bewijs van landverraad. Het was de vrijbrief voor Poetin om de separatisten in Oost-Oekraïne te hulp te schieten, met een nu al bijna vijf jaar durende, uitzichtloze oorlog en 13.000 doden tot gevolg.

Een straf heeft de rechtbank nog niet uitgesproken. Zoals gebruikelijk wordt in de rechtbank het vonnis volledig uitgesproken en daar gaat de nodige tijd mee heen. Wat de straf ook wordt, Janoekovitsj zal die ontlopen, althans voorlopig, want hij woont nu vlakbij Moskou en Rusland zal hem niet uitleveren. De voormalige president heeft nog wel gedurende het maandenlange proces eenmaal een verklaring afgelegd via een videoverbinding.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: