vrijdag 18 januari 2019

'Gazprom kan gastransport stopzetten in 2020'

Andri Kobolev, algemeen directeur Naftogaz.
Algemeen directeur Andri Kobolev van Naftogaz vermoedt dat het Russische Gazprom volgend jaar het gastransport door Oekraïne stop zet als er dan nog altijd geen nieuw contract is gesloten. Al maanden geleden begonnen de technische onderhandelingen in Brussel, want ook de Europese Unie praat mee. Gazprom past een vertragingstactiek toe, waardoor de kans bestaat dat er in 2020 nog geen nieuw contract is.

Of Gazprom het dan aandurft om de gaskraan dicht te draaien? Kobolev verwijst naar de gascrises van januari 2006 en januari 2009, beide keren dus hartje winter. Niet alleen Oekraïne kwam er door in de problemen, maar vooral in 2009 waren de gevolgen merkbaar tot in Oostenrijk aan toe. Als de Nord Stream 2 inderdaad begin volgend jaar in bedrijf komt, zoals al is aangekondigd, dan ligt het zelfs voor de hand dat de Russische gaskraan dicht gaat. Uit overmacht, zal Gazprom dan ongetwijfeld aanvoeren.

Naftogaz zal de komende tijd aandringen op transparant onderhandelen, zodat voor Europa duidelijk is wie dwarsligt. Kobolev voegt er aan toe dat hij er voor wil zorgen dat de ondergrondse opslagruimtes waarmee de druk in het transportsysteem op peil worden gehouden begin volgend jaar vol zitten.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: