maandag 28 januari 2019

OVSE komt met nieuw vredesplan voor Donbas

Er is een nieuw vredesplan voor Oost-Oekraïne waarin de Verenigde Naties en de OVSE een hoofdrol spelen. Dat heeft Martin Sajdik, de ambassadeur van de OVSE in Oekraïne, onthuld in een interview met de Oostenrijkse krant Kleine Zeitung. Het vredesplan moet de Minsk-akkoorden gaan vervangen, aangezien daarmee al tijden geen vooruitgang meer wordt geboekt.

Een vredeskorps van de Verenigde Naties vormt de basis van het plan waarvan Sajdik de belangrijkste auteur is. Er zijn zo'n 20.000 blauwhelmen nodig om het oorlogsgeweld in te dammen, zowel politieagenten als militairen. De door de separatisten bezette gebieden moeten tijdelijk onder internationaal bestuur komen. De Verenigde Naties organiseren lokale verkiezingen en de OVSE ziet er op toe dat alles volgens de regels gebeurt.

Het is de bedoeling dat beide internationale organisaties niet naast elkaar opereren, maar gezamenlijk en onder één leiding. Ook moet er een Europees Agentschap voor de Reconstructie van de Donbas komen, zoals eerder ook voor de Balkan is opgezet door de Europese Unie.

Het vredesplan is vorige maand gepresenteerd tijdens een vergadering in Milaan van ministers van de lidstaten van de OVSE. Of het haalbaar is, moet de komende maanden blijken. Tot nu toe is het niet gelukt om Rusland ertoe te bewegen akkoord te gaan met het stationeren van blauwhelmen langs de Russische grens.

Rusland wil alleen een vredeskorps langs de frontlijn die de door Rusland aangestuurde rebellen scheidt van het Oekraïense leger. Ook over het houden van lokale verkiezingen is nog altijd geen overeenstemming bereikt. De separatisten hebben afgelopen november op eigen houtje verkiezingen gehouden die internationaal niet worden erkend.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: