maandag 21 januari 2019

Rusland, Oekraïne en EU bespreken gastransport

De Europese Unie verwacht van zowel Rusland als Oekraïne dat alles in het werk wordt gesteld om tot een nieuw contract te komen voor het transport van Russisch aardgas naar Europa. Vandaag wordt weer onderhandeld in Brussel, met Europees commissaris Maroš Šefčovič (Energiezaken) als bemiddelaar.

''Het is tijd om tot afspraken te komen. In de afgelopen maanden hebben we op ambtelijk niveau voorbereidingen getroffen'', aldus Šefčovič. Tegelijkertijd moet worden geconstateerd dat de onderhandelingen over technische zaken tot nu toe niet lopen vanwege gebrek aan medewerking van Russische zijde.

Oekraïne ziet er pogingen in om de onderhandelingen tot volgend jaar te rekken, want dan moet de Nord Stream 2 in bedrijf komen. Deze gaspijplijn moet het Russische aardgas via de Baltische Zee rechtstreeks naar Europa brengen. Is de Nord Stream 2 eenmaal in gebruik, dan ontstaat een heel andere onderhandelingspositie voor Oekraïne.

Er wordt al een half jaar onderhandeld over een nieuw contract. Vandaag is de tweede ronde op ministersniveau. Met de komst van de Nord Stream 2 dreigt Oekraïne jaarlijks een kleine 2 miljard euro aan inkomsten kwijt te raken. De Europese Unie wil het gastransport via Oekraïne behouden, en ook de Russische president Vladimir Poetin heeft die toezegging gedaan, maar het is afwachten wat daarvan terecht komt. In ieder geval het huidige contract tussen Rusland en Oekraïne eind dit jaar af.

Šefčovič spreekt eerst met de Oekraïense minister Pavlo Klimnkin (Buitenlandse Zaken) die wordt vergezeld door algemeen directeur Andri Kobolev van Naftogaz. Ook spreekt de Europees commissaris met de Russische minister Alexander Novak (Energie) die wordt bijgestaan door Alexander Medvedev, adjunt-directeur van Gazprom. Na deze gesprekken gaan ze met z'n vijven om tafel.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: