vrijdag 11 januari 2019

Drie bejaarden gestorven bij doorlaatpost Horlivka

Bij de doorlaatpost nabij de bezette stad Horlivka zijn drie burgers gestorven. Het gaat om oudere mannen die alle drie stierven aan een hartaanval tijdens het eindeloze wachten bij de doorlaatpost op de frontlijn in Oost-Oekraïne. Afgelopen zaterdag stierven twee burgers, eveneens ouderen, door natuurlijke oorzaak bij de doorlaatposten bij Stanitsja Loehanska en Majorske.

Tussen het eveneens bezette Jasinoevata en de stad Avdiivka die in Oekraïense handen is, raakten gistermiddag twee medewerkers van de waterfabriek Voda Donbasa bij het dorp Kroeta Balka gewond. Ze wilden een reparatie uitvoeren bij de fabriek die beide steden en omliggende dorpen van kraanwater voorziet toen ze werden beschoten. De fabriek ligt op de frontlijn.

De door Rusland aangestuurde rebellen zeggen dat de aanval het werk was van het Oekraïense leger dat met 82 millimeter mortieren, zware mitrailleurs en geweren ook geschoten zou hebben op hun posities bij het dorp Collieri 6/7 nabij Horlivka.

Het leger meldt op haar beurt drie aanvallen van de rebellen. Er werd met 82 millimeter mortieren en zware machinegeweren geschoten op de soldaten bij het dorp Zhovte (Loehansk), terwijl de soldaten bij de dorpen Vodiane en Pavlopil (Marioepol) te maken kregen met granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweervuur. De Oekraïense soldaten bleven ongedeerd. Er werd teruggeschoten en daarbij werd een rebel gedood en raakten er twee gewond.

De separatisten in Loehansk melden vier aanvallen van het Oekraïense leger op hun posities bij de buurtschappen Kalinove en Donetski, en op die bij de dorpen Kalinovka en Kalinove-Borstsjevatoje. Daarbij zouden 120 millimeter mortieren, granaatwerpers, antitankgranaten en geweren zijn gebruikt.

Bronnen: Unian, 112.ua, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: