donderdag 31 januari 2019

Zelenski is Timosjenko de baas in nieuwe peiling

Volodimir Zelenski. Foto: Kvartal95
Televisiekomiek Volodimir Zelenski blijft verrassen. Eerst omdat hij als 'namaakpresident' in het satirische programma Kvartal95 kennelijk zoveel indruk maakte dat veel mensen hem kennelijk geschikt achten om daadwerkelijk hun president te worden. Vervolgens zijn bekendmaking even voor middernacht op oudejaarsavond dat hij wel een gooi wil doen naar het presidentschap en nu blijkt dat hij in een vandaag gepresenteerde peiling zelfs beter scoort dan Joelia Timosjenko.

Zelenski krijgt in deze peiling van het onderzoeksbureau Rating 19 procent van de ondervraagden achter zich, tegen 18,2 procent voor Timosjenko. Het verschil mag klein zijn, de verrassing is des te groter omdat de leider van de Moederlandpartij al maandenlang ruimschoots aan de leiding gaat in de peilingen. President Petro Porosjenko stijgt wel, maar blijft met 15,1 procent nog altijd ruim achter Zelenski en Timosjenko.

Joeri Bojko van het pro-Russische Oppositie Platform/Voor het Leven komt op de vierde plaats met 10 procent, Anatoli Hritsjenko van Burgerpositie volgt met 8,5 procent en Oleh Liasjko krijgt 7 procent achter zich.

Mocht het na de presidentsverkiezing op zondag 31 maart tot een tweede ronde komen, dan liggen de kaarten weer heel anders. Als Timosjenko het op moet nemen tegen Porosjenko dan is de verhouding 27 tegen 18 procent, tegen Bojko is dat 28 om 18 procent. Mochten Timosjenko en Zelenski de tweede stemronde halen, dan wint Zelenski met 29 tegen 24 procent. Zelenski tegen Porosjenko levert een grote overwinning op voor de televisiekomiek: 34 tegen 20 procent. Bij Zelenski tegen Bojko wordt het 33 tegen 18 procent. Moet Porosjenko het opnemen tegen Bojko, dan levert het de zittende president een lichte overwinning op van 23 tegen 21 procent.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: