maandag 28 januari 2019

Avakov wil strengere straffen voor stembusfraude

Minister Arsen Avakov.
Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken wil dat er strengere straffen komen voor stembusfraude, maar het parlement maakt daar nog geen haast mee. In april vorig jaar legde het kabinet op initiatief van Avakov een wetsvoorstel aan het parlement voor om het knoeien met stembiljetten aan te pakken. Met twee landelijke verkiezingen voor de boeg is dat hoog tijd, want Oekraïne kent een flinke historie van stembusfraude. Eind maart is de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, eind oktober wordt een nieuw parlement gekozen.

Het wetsvoorstel gaat uit van zes jaar gevangenisstraf voor het omkopen van kiezers met geld, voedsel of alcoholische dranken. Nu staat daar nog drie jaar celstraf op. Het schenden van het stemgeheim door een lid van het stembureau, een kandidaat of een waarnemer kan twee jaar gevangenisstraf opleveren. Dat geldt ook voor het vervalsen van stembiljetten.

Op kleinere overtredingen die geen invloed hebben gehad op de uiteindelijke verkiezingsuitslag staat geen gevangenisstraf meer. De politie krijgt de bevoegdheid om undercover agenten in te zetten om ernstige verkiezingsfraude op te sporen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: