vrijdag 18 januari 2019

Rusland wil waarnemers toestaan in Straat van Kertsj, als Oekraïne er maar buiten blijft

Duitsland en Frankrijk mogen van de Russische president Vladimir Poetin waarnemers sturen naar de Straat van Kertsj om daar toe te zien dat het scheepsverkeer niet wordt gehinderd. Die afspraak maakte Poetin een maand geleden met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Marcon. Merkel had Poetin er om gevraagd.

Sinds is er niets gebeurd, zei de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken op een persconferentie die hij samen met zijn Duitse ambtgenoot Heiko Maas hield. Die conclusie was niet helemaal terecht, want even tevoren had hij een voorstel aangereikt gekregen van Maas wat de Duitse en en Franse waarnemers kunnen en mogen doen in de Straat van Kertsj.

Kernpunt, en meteen tegen het zere Russische been, is dat Oekraïne het er mee eens moet zijn dat er waarnemers gaan naar deze belangrijke zeestraat die Rusland zich na het gereedkomen van de Krimbrug eenzijdig heeft toegeëigend. Lavrov reageerde duidelijk geïrriteerd dat het ''niet de bedoeling is om er politieke kwestie van te maken'' en dat beide landen onmiddellijk, ''morgen al'', hun waarnemers kunnen sturen.

De Duitse minister Maas, op bezoek in Moskou, zei op zijn beurt dat de scheepvaart volgens alle betrokkenen momenteel geen problemen ondervindt bij het passeren van de Straat van Kertsj.

Bronnen: Unian, Reuters

Geen opmerkingen: