maandag 1 oktober 2018

'Rusland wil Sensov ruilen tegen drie landgenoten'

Rusland wil de Oekraïense filmmaker Oleh Sentsov ruilen voor een spion, een wapenhandelaar en een drugssmokkelaar. Dat meldt de Russische krant Novaja Gazeta. Woordvoerster Maria Zacharova van het Russische ministerie zegt in een reactie op het nieuws dat zij niet op de hoogte is van een ophanden zijnde gevangenenruil. Ook Sentsov's advocaat Dmitri Dinze zegt nog van niets te weten.

Sentsov wordt volgens Novaja Gazeta geruild tegen drie Russen die in de Verenigde Staten gevangen zitten. Het zou gaan om de in juli gearresteerde spion Maria Boetina die nog voor de rechter moet verschijnen, om wapenhandelaar Viktor Bout die een straf uitzit van 25 jaar en om Konstantin Jarosjenko die wegens drugssmokkel tot 20 jaar gevangenisstraf is veroordeeld.

De ruil zou door de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland tot stand zijn gebracht. De Amerikaanse minister Mike Pompeo sprak in augustus in een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zijn verontrusting uit over de gezondheidstoestand van Sentsov die al sinds half mei in hongerstaking is.

Op zijn beurt had Lavrov het over zijn drie landgenoten. Hij vond dat de beschuldiging van spionage tegenover Maria Boetina politiek gemotiveerd is. De Russische ombudsvrouw Tatjana Moskalkova zou de Amerikaanse president Donald Trump hebben gevraagd om Bout en Jarosjenko gratie te verlenen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: