maandag 15 oktober 2018

Synode Russisch-orthodoxe kerk vandaag in Minsk

De Russisch-orthodoxe kerk houdt vandaag een synode in de Wit-Russische hoofdstad Minsk om te bepalen hoe wordt omgegaan met de erkenning van de Oekraïens-orthodxe kerk van het Kyivse patriarchaat door het Oecumenisch Patriarchaat die eerder al werd omschreven als ''rampzalig''. Mogelijk komt het tot een afscheiding van de Russisch-orthodoxe kerk van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel.

''Het wordt een bijzonder belangrijke vergadering waarin bepaalde beslissingen ten aanzien van de situatie in Oekraïne worden genomen. Ik hoop dat we deze crisis te boven komen en onze eenheid kunnen bewaren'', zei patriarch Kirill, de leider van de Russisch-orthodoxe kerk, in de aanloop naar de door hem bijeen geroepen synode.

Kirill sprak vanmorgen eerst nog met de Wit-Russische president Oleksander Loekasjenko, volgens het nieuwsagentschap BelTA. Er zijn geen nadere bijzonderheden bekend gemaakt. De Wit-Russische orthodoxe kerk heeft ook al te kennen gegeven naar een autocefale, onafhankelijke status te streven, weg van de Russisch-orthodoxe kerk en direct onder het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel.

Een woordvoerder van patriarch Kirill zei afgelopen weekeinde al dat een ''stevig en passend'' antwoord verwacht mag worden op het besluit om het Kyivse patriarchaat te erkennen. Zaterdag voegde metropoliet Ilarion er in een tv-interview aan toe dat de Russisch-orthodoxe kerk af wil van oecumenisch patriarch Bartholomeus.

De avond tevoren hield de Russische president Vladimir Poetin over deze kerkelijke kwestie een spoedberaad met de Nationale Veiligheidsraad. Het Kremlin zegt de belangen van de orthodoxe christenen in Oekraïne te willen beschermen, waarbij dan uiteraard wordt gedoeld op de positie van het Moskouse patriarchaat.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: