dinsdag 16 oktober 2018

Bartholomeus krijgt Andreaskerk symbolisch cadeau

De Sint Andreaskerk in Kyiv.
President Petro Porosjenko wil nog deze week een wetsvoorstel naar het parlement sturen om de monumentale Sint Andreaskerk in Kyiv in permanente bruikleen te geven aan oecumenisch patriarch Bartholomeus, geestelijk leider van alle orthodoxe gelovigen. Het is een symbolisch gebaar naar Bartholomeus die zich heeft ingezet om van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat officieel te erkennen en een autocefale, zelfstandige status te verlenen.

De Sint Andreaskerk werd in de jaren 1747-1754 gebouwd in opdracht van de Russische tsarina Elisabeth. De kerk wordt vanwege de grootse allure soms onterecht een kathedraal genoemd. Volgens een eeuwenoude kroniek richtte de apostel Andreas aan de oever van de Dnjepr, op de plek van de huidige Andreaskerk, een kruis op. Hij profeteerde dat op die plek een grootste stad zou ontstaan. Dat werd de stad Kyiv.

Het gebouw was tot 1932 in gebruik als kerk. Daarna werd het een museum. Tijdens en in de jaren na de Tweede Wereldoorlog was het weer een kerk, om in 1961 te sluiten. In 1968 werd de kerk weer geopend als museum voor geschiedenis en architectuur. Bij de 225e verjaardag van de Sint Andreaskerk werd door de overheid bepaald dat het gebouw in handen kwam van de Oekraïense autocefale orthodoxe kerk.

Bronnen: Interfax, Wikipedia

Geen opmerkingen: