vrijdag 26 oktober 2018

Loekasjenko werpt zich op als bemiddelaar

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko vindt dat Europa en de Verenigde Staten zich niet moeten bemoeien met het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne. Hij wil zelf gaan bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne. Loekasjenko heeft het er nadrukkelijk over dat ''wij - de drie Slavische landen - dit probleem moeten oplossen''. Hij heeft dit vandaag gezegd tegen de Oekraïense president Petro Porosjenko die op bezoek was in Minsk.

''Het is onze ramp, ons probleem. Niet van de Europeanen of de Amerikanen, van niemand anders - en wij moeten het oplossen zodat het geen bevroren conflict wordt'', aldus de Wit-Russische president. Hij verzekerde Porosjenko dat Wit-Rusland Oekraïne nooit zal aanvallen. ''Ik heb het al eens eerder gezegd: als we vanuit het noorden Oekraïne binnen rijden, dan is dat met landbouwmachines, trolleybussen en andere bussen. Wij zullen nooit tanks tegen jullie inzetten, want wij geven om jullie.''

Al sinds september 2014, enkele maanden na het uitbreken van het conflict in Oost-Oekraïne, wordt in Minsk zonder veel resultaat onderhandeld tussen Rusland en Oekraïne over een oplossing. Wit-Rusland faciliteert slechts, want het doet niet mee aan de onderhandelingen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: