vrijdag 26 oktober 2018

IMF vindt dat het met Oekraïne goede kant op gaat

Het gaat de goede kant op, constateert Goesta Ljungman, de vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Oekraïne. Tegelijkertijd waarschuwt hij er voor dat de eenmaal ingeslagen weg naar marcro-economische stabiliteit moet worden voortgezet om voor economische groei en toenemende welvaart in Oekraïne te zorgen.

Die waarschuwing is op z'n plaats, met de presidents- en parlementsverkiezingen in 2019. Een recente peiling toont aan dat 54 procent van de Oekraïners ontevreden is over de bemoeienis van het IMF met hun land. Een populistische politica als Joelia Timosjenko pleitte er eerder deze week dan ook al voor om afscheid te nemen van het IMF. En van de 23,5 procent prijsverhoging van het aardgas voor de huishoudens per 1 november, zoals de regering met het IMF overeen is gekomen.

Toch blijft Ljungman optimistisch. Terugkijkend: ''De afgelopen vier jaar heeft laten zien dat het land goed op weg is met het rechttrekken van de economische onbalans, de Nationale Bank richt zich op het terugbrengen van de inflatie en de overheidsschuld neemt af.

Het IMF kwam vorige week met Oekraïne een nieuwe regeling overeen, een stand-by akkoord waarmee in de komende veertien maanden tot 3,4 miljard euro geleend kan worden. Met deze garantie kan Oekraïne ook tot zo'n 7 miljard euro aan andere leningen binnen halen bij onder meer de Wereldbank en de Europese Unie.

Zonder de nieuwe overeenkomst met het IMF zou Oekraïne bankroet zijn gegaan, verklaarde premier Volodimir Hrojsman eerder, aangezien er dit jaar nog voor miljarden aan leningen moet worden afgelost en rente verschuldigd is over nog lopende leningen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: