Als Oekraïne het verdrag met Rusland over het gezamenlijk bezitten van de Zee van Azov en de Straat van Kertsj opzegt, dan kan dat voor een nieuw conflict zorgen over welk deel van wie is. Daarvoor waarschuwde Olena Zerkal, onderminister van Buitenlandse Zaken voor Europese Integratie, gisteravond tijdens de talkshow Vrijheid van Meningsuiting.
In 2003 werd het verdrag gesloten na onenigheid over de vraag bij welk land het eilandje Toezla behoort. Het eilandje, met een oppervlak van slechts 3,5 kilometer, wordt nu gebruikt als 'tussenstation' voor de brug over de Straat van Kertsj die de Krim verbindt met het Russische vasteland. Dat is in tegenstrijd met het verdrag dat Oekraïne en Rusland destijds hebben gesloten.
Zerkal legde gisteravond uit dat het verdrag vijf artikelen telt, waarvan er één in al die vijftien jaar niet is uitgevoerd. Dan gaat het om de afbakening, het vaststellen waar de Zee van Azov begint en eindigt. Er wordt nu gepleit voor het opzeggen van het verdrag. De onderminister ziet daar niets in.
''Vanuit juridisch standpunt bezien valt er voor Oekraïne niets bij te winnen, eerder het tegendeel. We kunnen een nieuw conflict met Rusland krijgen, ditmaal over hoe we de Zee van Azov willen afbakenen.''
Oekraïne heeft al wel een rechtszaak tegen Rusland aangespannen vanwege de illegale bouw van de brug over de Straat van Kertsj. Die zaak is gebaseerd op het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties. ''Het verdrag uit 2003 voldoet niet aan de eisen die dit VN-verdrag daarvoor hanteert, maar het is natuurlijk wel een verdrag van twee landen. We verwachten in de loop van volgend jaar een uitspraak'', aldus Zerkal.
Bron: Interfax
Geen opmerkingen:
Een reactie posten