zondag 28 oktober 2018

'Oekraïne kan met vier maatregelen problemen met Rusland op Zee van Azov oplossen'

Militair expert Jevhen Loepakov meent dat er vier maatregelen nodig zijn om de agressieve handelwijze van de Russische marine op de Zee van Azov te beteugelen. ''In de eerste plaats moeten we onmiddellijk het in 2003 gesloten verdrag met Rusland opzeggen'', meent de vicevoorzitter van de Unie van Oekraïense Legerofficieren.

Dit verdrag kwam tot stand na onenigheid over het eilandje Toela en behelst dat beide landen de Zee van Azov tot hun gezamenlijke territoriale wateren mogen rekenen. Rusland houdt zich niet aan het verdrag door z'n kustwacht vrachtschepen met Oekraïense bestemming gemiddeld zo'n dertig uur op te houden voor 'inspecties'.

Ten tweede, aldus Loepakov op de nieuwssite Obozrevatel, moet Oekraïne na afstand te hebben gedaan van het verdrag uit 2003 duidelijk aangeven waar de grens van de eigen territoriale wateren behoort te liggen. De derde maatregel zou de aankondiging moeten zijn van een militaire oefening binnen de eigen grenzen van de Oekraïense strijdkrachten, met de inzet van zowel raketten als artillerie.

''Worden deze stappen gevolgd, dan hebben Oekraïne en Rusland weer net als voor 2003 hun eigen deel van de Zee van Azov. Dan kan de NAVO probleemloos worden gevraagd om mee te doen aan een oefening van de Oekraïense marine op de Zee van Azov.'' Volgens Loepakov kan dat nu niet, want zolang de Zee van Azov gezamenlijk bezit is, zijn marineschepen die niet van Oekraïne of Rusland zijn niet welkom zonder toestemming van beide landen. ''Maar als we weer ons eigen deel van de Zee van Azov hebben, kunnen marineschepen mee doen aan een gezamenlijke oefening.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: