donderdag 18 oktober 2018

Baloegh na bijna twee jaar weg uit detentiecentrum

De Oekraïense activist Volodimir Baloegh wordt vandaag overgeplaatst naar een strafkamp bij de stad Kertsj op de door Rusland geannexeerde Krim. Dat zegt Achtem Tsigoz, plaatsvervangend voorzitter van de Mejis, de raad van de Krimtataren. De autoriteiten hebben er nog geen mededeling van gedaan.

Baloegh zit al sinds december 2016 in een detentiecentrum bij de stad Simferopol. Hij werd vanwege zijn pro-Oekraïense houding opgepakt. Volgens de Russische staatsveiligheidsdienst FSB had hij munitie en explosieven thuis waarmee hij aanslagen zou willen plegen, maar Baloegh houdt vol dat die er zijn neergelegd om hem in diskrediet te brengen.

Baloegh werd in maart van dit jaar tot drie jaar en vijf maanden strafkamp veroordeeld, plus een boete van 10.000 roebel (132 euro). In juli kwam er nog eens vijf jaar en weer een boete van 10.000 roebel bij omdat hij de directeur van het detentiecentrum had aangevallen. Volgens Baloegh zou hij zelf zijn aangevallen en was hij slachtoffer van voortdurende pesterijen. Hij ging na zijn veroordeling in maart in hongerstaking. Onlangs maakte Tsjigoz bekend dat Baloegh zijn hongerstaking zou opschorten tot na zijn overplaatsing naar een strafkamp.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: