zondag 28 oktober 2018

Aardgas wordt duurder op 1 november én 1 mei

De aardgasprijs voor de huishoudens gaat nog verder omhoog. Komende donderdag gaat de al aangekondigde prijsverhoging van 23,5 procent naar 265 euro per duizend kubieke meter. Premier Volodimir Hrojsman beloofde afgelopen week dat dit zo blijft gedurende het winterseizoen, maar uit de gisteren gepubliceerde tekst van een kabinetsbesluit blijkt dat er op 1 mei een nieuwe verhoging aan zit te komen.

Tot eind december moet dan 307 euro worden betaald. Het komt neer op een prijsverhoging van nog eens 40 procent.

Het kabinet heeft in de begroting voor volgend jaar 55 miljard hrivna (bijna 2 miljard euro) uitgetrokken voor woonlastensubsidies voor de armste huishoudens. President Petro Porosjenko heet al laten weten dat dit bedrag omhoog, in een reactie op de verkiezingsbelofte van oppositieleider Joelia Timosjenko die alle prijsverhogingen van de afgelopen drie jaar terug wil draaien als zij in maart tot president wordt gekozen.

De prijsverhogingen zijn het gevolg van afspraken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die Oekraïne financieel op de been heeft gehouden sinds het uitbreken van de economische crisis die weer het gevolg was van het verlies van zowel de door Rusland geannexeerde Krim als van de industrie in de door Rusland aangestuurde separatisten delen van de provincies Donetsk en Loehansk.

De speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker heeft in een interview met het persagentschap Interfax gezegd dat veel huishoudens moeite zullen hebben met de prijsverhogingen van aardgas, maar dat het op de langere termijn positief uitpakt omdat de noodzaak met zich mee brengt dat de overheid de energiesector gaat hervormen. Hij constateert ook dat de gasprijs voor de huishoudens ''niet correspondeerde met de werkelijkheid''.

Bronnen: Unian, 112.ua, Interfax

Geen opmerkingen: