zondag 28 oktober 2018

Mijnwerkers staken, 600 meter ondergronds

Zestien mijnwerkers zijn op 600 meter diepte in staking gegaan in de kolenmijn Kapoestin en ze zijn van plan daar te blijven, ondanks dat vlakbij een mijngang deels is ingestort en nu onder water staat. De mijnwerkers hebben nog vier maanden loon tegoed en dat eisen ze op met hun staking. Ook willen ze dat directeur Valentin Kiseljov wordt ontslagen omdat hij het staatsmijnbedrijf Lisitsjanskvoegillia op de rand van de afgrond heeft gebracht en er van wordt verdacht dat hij voor eigen gewin in de mijn gedolven steenkool heeft verkocht.

De zestien mijnwerkers vinden niet dat hun leven gevaar loopt na de gedeeltelijke instorting van de mijngang waar ze zich vlakbij bevinden. ''Ze blijven waar ze zijn. Ze hebben de situatie bekeken en geconstateerd dat ze nog altijd twee ontsnappingsroutes hebben om bovengronds te komen als het te gevaarlijk wordt'', zegt hun woordvoerder.

Volgens voorzitter Michailo Volinets van de Onafhankelijke Bond van Mijnwerkers hebben de mijnwerkers samen bijna 170 miljoen hrivna (5,3 miljoen euro) tegoed van het mijnbedrijf in de provincie Loehansk.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: