woensdag 31 oktober 2018

Nieuwe wet moet geboorteaangifte vereenvoudigen

Een nieuw wet moet het eenvoudiger maken om aangifte te doen van een geboorte. Dat is hard nodig, want vanwege allerlei formaliteiten, en de kosten, laten veel ouders het er maar bij zitten. Daardoor wordt zeker 60 procent van de kinderen pas officieel geregistreerd als ze op het punt staan om volwassen te worden.

Het parlementslid Serhi Berezenko (Blok-Porosjenko) heeft een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk maakt dat een vrouwen na hun bevalling in een geboortekliniek meteen aanspraak kunnen maken op een servicepakket.

In dat pakket zitten acht services, waaronder de geboorteaangifte, de registratie van het pasgeboren bij de gemeente en de toekenning van de Oekraïense nationaliteit. Ook de kinderbijslag wordt meteen geregeld, de baby krijgt meteen een kinderarts toegewezen en kan gebruik maken van alle noodzakelijke gezondheidszorg. Tenslotte kan ook meteen een overheidstoelage worden verkregen als het het zoveelste kind in een toch al groot gezin is.

Volgens Berezenko wordt zijn wetsvoorstel nog dit jaar geagendeerd en kan het in de loop van volgende zomer in werking treden. Bij de presentatie was ook Gregor Virant aanwezig, een voormalige minister in Slowakije die uitlegde dat in zijn land hetzelfde systeem hanteert als nu wordt voorgesteld en dat het daar een succes is. In 90 procent van alle geboorten wordt gebruik gemaakt van de services die de geboortekliniek aan ouders biedt.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: