donderdag 18 oktober 2018

Poetin waarschuwt Kyiv voor 'dezelfde weg als Saakasjvili met Georgië'

De Russische president Vladimir Poetin.
De Russische president Vladimir Poetin heeft de Oekraïense regering gewaarschuwd om niet dezelfde weg te gaan als de voormalige Georgische president Mikhail Saakasjvili. Door diens handelwijze heeft Georgië veel van haar grondgebied verloren, aldus Poetin vandaag op een bijeenkomst in Sotsji.

''De Oekraïense autoriteiten doen aan afbraakpolitiek. Zoals Saakasjvili ook toen hij Zuid-Ossetië aanviel, met desastreuze gevolgen voor Georgië. Het zou wel erg triest zijn als de Oekraïense autoriteiten voor dezelfde handelwijze kiezen'', aldus Poetin die er aan toevoegde dat er nauwelijks nog wordt geïnvesteerd in Oekraïne, waardoor de industrie verloren gaat.

''Hoe kan een economie functioneren als die voortdurend wordt gesaboteerd door politieke crisis, in een land waar een groeiende oorlogshysterie heerst. De Oekraïense autoriteiten wakkeren de anti-Russische gevoelens aan uit eigenbelang.''

De Russische president houdt er zo z'n eigen waarheid op na wat Zuid-Ossetië (en Abchazië) betreft. Het klopt dat het Georgische leger de door Rusland gesteunde separatisten in Zuid-Ossetië aanviel in 2008, maar dat gebeurde nadat een eerder overeen gekomen staakt-het-vuren was geschonden. Rusland erkende vervolgens Zuid-Ossetië en Abchazië als onafhankelijke republieken die alleen met Russische militaire steun kunnen bestaan. Georgië ziet dit als een stap richting annexatie.

Bronnen: TASS, Wikipedia

Geen opmerkingen: