vrijdag 26 oktober 2018

Zus en advocaat Sentsov halen Sacharovprijs op

De meest recente foto van Oleh Sentsiv in Siberië.
De aan de Oekraïense filmmaker Oleh Sentsov toegekende Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken wordt op woensdag 12 december in Straatsburg namens hem in ontvangst genomen door zijn zus Natalja Kaplan en advocaat Dmitri Dinze. Dat wil zeggen: als Sentsov niet voordien al wordt vrijgelaten door de Russische autoriteiten.

Kaplan gaat daar vooralsnog niet van uit. ''Al zou het het natuurlijk fijn zijn dat hij zelf de prijs in ontvangst kon nemen." Aan de gisteren door het Europese Parlement toegekende Sacharovprijs is ook een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. ''Dat geld gaan we waarschijnlijk op een bankrekening zetten voor als hij vrij komt, of anders wordt het aan zijn kinderen gegeven.''

Oleh Sentsov zit een gevangenisstraf uit van twintig jaar in Siberië, officieel omdat hij aanslagen zou hebben voorbereid op de door Rusland geannexeerde Krim, maar algemeen wordt aangenomen dat hij wordt gestraft voor zijn kritiek op de annexatie. Sentsov beëindigde bijna twee weken geleden onder druk van de Russische gevangenisdirectie een 145 dagen durende hongerstaking waarmee hij de vrijlating van 64 politieke gevangenen uit Oekraïne wilde afdwingen.

President Petro Porosjenko reageerde gisteren opgetogen over de toekenning van de Sacharovprijs aan Sentsov. ''Het zal zijn vrijlating bespoedigen'', meende hij. Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken vindt dat Sentsov ''voor Rusland is wat Sacharov voor de Sovjet-Unie was'', namelijk een dissident die werd verbannen naar Siberië om zijn kritische houding wat wereldwijd de aandacht trok.

Bronnen: Unian, 112.ua, Interfax

Geen opmerkingen: