woensdag 17 oktober 2018

Peiling: Oekraïners verdeeld over autocefale kerk

De Oekraïense bevolking is verdeeld over het autocefaal, zelfstandig verklaren van de Oekraïens-orthodoxe kerk door het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel. Uit een peiling van het onderzoeksbureau Rating blijkt dat net iets meer dan de helft van de Oekraïners (54 procent) dat een goede zaak vindt, terwijl een kwart het een slechte ontwikkeling vindt. Voor één op de vijf ondervraagden maakt het niets uit.

De meeste voorstanders zijn te vinden in het westen en midden van het land, met respectievelijk 68 en 58 procent. De tegenstanders zijn in het hele land te vinden. Een autocefale Oekraïens-orthodoxe kerk wordt - uiteraard - vooral begroet door de gelovigen die bij deze kerk horen, maar ook driekwart van de Grieks-katholieken is groot voorstander.

Bij de aanhangers van de concurrerende Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat is veel weerstand. Ruim de helft is er negatief over, maar verrassend genoeg is ook iets meer dan een kwart (28 procent) het er wel mee eens. Het is de bedoeling van 'Constantinopel' dat de UOC-KP als de UOC-MP gaan fuseren en samen de autocefale Oekraïens-orthodoxe kerk gaan vormen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: