donderdag 11 oktober 2018

Hongarije is boos om Oekraïense 'dodenlijst'

Het Hongaarse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Oekraïense ambassadeur op het matje geroepen vanwege een 'dodenlijst' met de namen van meer dan 300 officials in Transkarpatië die in het bezit zouden zijn van een Hongaars paspoort en die daarom als 'staatsvijand' worden aangemerkt. Ook wil Hongarije opheldering over de mogelijke verplaatsing van een militaire eenheid van de 128e Bergbrigade naar de Transkarpatische grensstad Berehove, zoals begin augustus werd aangekondigd door Defensieminister Stepan Poltorak.

Volgens Hongarije is Oekraïne ''het anti-Hongaarse beleid naar een nieuw niveau getild'', zoals woordvoerder Levente Magyar van het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren tegen journalisten gezegd in Boedapest. Hij deed een oproep aan de Europese Unie en de NAVO dat ze zich moeten bezighouden met deze kwestie, omdat het belang en de veiligheid van een lidstaat in het geding is.

Nadat bekend werd dat de Hongaarse consul in de stad Berehove paspoorten verstrekte aan Oekraïense staatsburgers verklaarde Oekraïne de consul tot ongewenste vreemdeling. Hongarije deed vervolgens hetzelfde met de Oekraïense consul in Boedapest. Vervolgens lieten de samenstellers van de database Mirotvorets weten dat in twee weken tijd een lijst is opgesteld met meer dan 300 officials in Transkarpatië die behalve de Oekraïense nationaliteit ook die van Hongarije hebben.

Mirotvorets houdt een lijst bij van mensen die zich anti-Oekraïens gedragen. Hongarije noemt het een 'dodenlijst'. Ook de Hongaarse minister Peter Szijarto van Buitenlandse Zaken staat op de lijst.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: