maandag 22 oktober 2018

Populist Timosjenko wil aardgasprijs minstens halveren als zij president wordt

Joelia Timosjenko.
Oppositieleider Joelia Timosjenko belooft de Oekraïners dat zij, als ze in maart volgend jaar tot president wordt gekozen, de gasprijs en die voor stadsverwarming op z'n minst gehalveerd wordt. ''Liefst 60 procent eraf'', valt te lezen in een verklaring op de website van de Moederlandpartij. Timosjenko houdt president Petro Porosjenko verantwoordelijk voor de komende verhoging van de consumentenprijs voor aardgas van 23,5 procent.

Menigeen wordt overvallen door deze prijsverhoging die al op 1 november in gaat, met de winter voor de deur, aldus Timosjenko die spreekt van ''een ramp die de Oekraïners verder de armoede in drukt''. Ze legt ook uit hoe de prijsverhoging volgens haar tot stand is gekomen. ''Omdat Porosjenko en zijn corrupte entourage zich de meest rijke gasvelden in Oekraïne al hebben toegeëigend. En in de zeven maanden die ze nog rest tot aan de verkiezingen willen zij hun zakken vullen met aardgas uit eigen land.''

Timosjenko heeft parlementsvoorzitter Andri Paroebi al gevraagd om een spoeddebat. ''Als niemand op dit verzoek reageert en net doet alsof er niets aan de hand is, dan zullen heel veel gezinnen de komende winter niet kunnen overleven'', meent zij. ''De mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten worden gestraft.'' Timosjenko eist van president Porosjenko dat hij ''deze genocide van het Oekraïense volk'' tegenhoudt.

In de peilingen van de afgelopen maanden is Timosjenko steeds de populairste presidentskandidaat gebleken, maar de huidige president is vanuit een schijnbaar onmogelijke positie bezig aan een inhaalrace.

Stond Porosjenko steevast pas op een zesde plek, in de meest recente peilingen staat hij tweede. Nog wel op flinke achterstand van Timosjenko, maar omdat hij de erkenning van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat door Constantinopel als succes voor zich opeist kan hij weleens heel dicht bij haar komen. Dat is voor Timosjenko, die toch al bekend staat als populist, weer aanleiding om flink uit te pakken met haar kritiek op de aanstaande verhoging van de gasprijs.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: