De verplichting om voor een belangrijk deel in de Oekraïense taal uit te zenden bestond al voor radio en televisie, maar lijken ook de gedrukte media aan de beurt te zijn. Het zou een sympathieke maatregel zijn als het er alleen om gaat om het Russisch in te ruilen voor Oekraïens, maar ook volledig Engelstalige media als de Kyiv Post Business Ukraine, Lviv Today, de Odessa Review, What’s On, Ukrainian Weekly, Euromaidan Press en UkraineWorld worden er zwaar door getroffen.
Hun lezers zitten niet op publicaties in de Oekraïense taal te wachten, omdat ze die taal niet of onvoldoende machtig zijn. Voorzitter Viktoria Sjoemar van de parlementscommissie voor Persvrijheid en Mediabeleid meent intussen dat het zo'n vaart niet zal lopen. Voor gedrukte media in één van de talen van de Europese Unie, dus ook in het Engels, zal volgens haar nog een uitzondering worden gemaakt. ''We moeten het juist waarderen dat onze kinderen, wetenschappers, eigenlijk iedereen de kans krijgt om in het Engels, Duits of Frans geschreven media te lezen.
Het parlement heeft een wetsvoorstel om verplichte quota in te voeren voor de gedrukte media in eerste lezing aangenomen. Nu kunnen er wijzigingsvoorstellen worden ingediend waarna het wetsvoorstel aan een tweede, definitieve stemming wordt onderworpen. Of het hele voorstel gaat weer van tafel. Daar hopen de ondertekenaars van een open brief aan het parlement natuurlijk op. Wie het met ze eens is kan hier de brief lezen én ondertekenen.
Sjoemar zegt dat de invoering van de quota voor radio en televisie al veel goeds heeft opgeleverd. Het heeft Oekraïense televisiemakers meer werk opgeleverd omdat programma's in het Oekraïens gemaakt moeten worden of nagesynchroniseerd. Ook voor componisten en zangers is er het nodige te doen.
De gedrukte media zijn echter nog voor een belangrijk deel Russischtalig. Sjoemar meent dat een overgangsperiode van twee jaar voldoende moet zijn om daar stapsgewijs verandering in aan te brengen, zonder dat er mensen op straat komen te staan. De politica ziet het zo: 25 procent Oekraïens in het eerste jaar, 35 procent in het tweede jaar en daarna 50 procent.
Bron: Unian
Geen opmerkingen:
Een reactie posten