donderdag 25 oktober 2018

Helft Oekraïners ontevreden over invloed IMF

Iets meer dan de helft van de Oekraïners (53,5 procent) is ontevreden over de eisen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan hun land stelt voor het verlenen van financiële hulp. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de stichting voor Democratische Initiatieven Ilko Koetsjeriv en het onderzoeksbureau KIIS.

Die ontevredenheid zal alles te maken hebben met de prijsverhogingen voor aardgas die de regering op last van het IMF heeft moeten doorvoeren. Ook op 1 november gaat de gasprijs voor de huishoudens nog weer met 23,5 procent omhoog en het einde lijkt niet in zicht. Ook heeft de Oekraïense regering alle mogelijke moeite moeten doen om verhoging van de pensioenleeftijd te voorkomen.

De peiling was niet op deze onderwerpen gericht, wel om te onderzoeken in hoeverre de Oekraïners vinden dat het buitenland invloed heeft op de gang van zaken in eigen land. Dan blijkt dat 71,7 procent vindt dat het buitenland inderdaad invloed heeft. Van hen vindt een kwart (25,5 procent) dat die invloed doorslaggevend is en 46,2 procent meent dat die aanzienlijk is. Er zijn echter ook nog heel wat Oekraïners (13,9 procent) die blij zijn met de invloed van buitenaf, bijvoorbeeld omdat daarmee noodzakelijke hervormingen worden afgedwongen.

De meeste buitenlandse invloed komt van de Verenigde Staten, meent 53,8 procent. De Europese Unie volgt daarna met 46,1 procent en Rusland met 39,4 procent. Van de deelnemers aan de peiling noemt 29,4 procent het IMF, terwijl de Verenigde Naties, de OVSE en de Raad van Europa door 6,4 procent wordt genoemd. Multinationals worden tenslotte door 2,2 procent genoemd als invloedrijk in Oekraïne.

Bron: Ukrainian News Agency

Geen opmerkingen: