zondag 21 oktober 2018

Video: leger raakt in anderhalf jaar 40 procent van alle munitie kwijt door branden

Door drie grote branden is in de laatste anderhalf jaar maar liefst veertig procent van alle in het land opgeslagen munitie verloren gegaan. Dat komt neer op meer dan 210.000 ton. Ter vergelijking: door het oorlogsconflict en bij oefeningen heeft het Oekraïense leger in diezelfde periode zo'n 70.000 ton munitie verbruikt.

De branden betekenen niet alleen een forse aderlating voor de verdediging van het land, maar het kost de overheid ook handenvol geld, constateert de journalist Joeri Boetoesov in een artikel in het opinieweekblad Dzerkalo Tiznia. Volgens Boetoesov is bij de recente brand in het 6e wapenarsenaal van het leger bij Itsjnia 95 procent van alle aanwezige munitie verloren gegaan. Van de 69.000 ton bleef alleen de 5 procent munitie over die in betonnen opslagplaatsen lag.

''Balaklia, Kalinovka en Itsjnia - drie van de zes grootste munitiedepots gingen in handerhalf jaar verloren. Van pistoolkogels tot raketten'', aldus Boetoesov. Het zal honderden miljoenen euro's kosten om al die munitie opnieuw aan te schaffen in het buitenland.
Onderstaande video geeft de gevolgen weer van de brand en de daarop volgende explosies in het munitiedepot bij het stadje Itsjnia.

Bronnen: Kanal 24, YouTube

Geen opmerkingen: