donderdag 11 oktober 2018

Synode herbevestigt patriarch Filaret en aartsbisschop Macarius in hun ambt

De synode van het oecumenisch patriarchaat van de Oosters-orthodoxe kerken heeft vandaag zowel patriarch Filaret van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat (UOC-KP) als aartsbisschop Macarius van de autocefale orthodoxe kerk (UAOC) herbevestigd in hun ambt. Dat meldt het kerkelijke nieuwsportaal Risu die zich weer baseert op de site Orthodoxia.info.

De synode is drie dagen bijeen in Istanboel, vandaag is de laatste dag van deze kerkvergadering. Het kan nog altijd zijn dat tijdens deze synode een zogenoemde tomos wordt afgegeven, de erkenning van de UOC-KP als autocefale, zelfstandige kerk, los van de Russisch-orthodoxe kerk waar het Kyivse patriarchaat formeel onder valt.

Het is de bedoeling dat de drie orthodoxe kerken in Oekraïne gaan fuseren. De UOC-KP en de UAOC zijn dat ook daadwerkelijk van plan, maar de UOC van het Moskouse patriarchaat zal daar vrijwel zeker geen toestemming voor krijgen van de Russisch-orthodoxe kerk die zich hevig verzet tegen het autocefaal verklaren van het Kyivse patriarchaat.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: