zondag 14 oktober 2018

Tientallen arrestaties bij de Petsjersk Lavra

Bij de Petsjersk Lavra in Kyiv zijn vanavond dertig jongeren opgepakt door een speciale eenheid van de politie. RBC-Ukraine meldt zelfs dat er 122 arrestaties zijn verricht. De helft van hen is meegenomen naar een districtsbureau van de politie, met de bedoeling daar hun identiteitsbewijzen te controleren en ze daarna naar huis te sturen. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

Het beroemde holenklooster hoort tot de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat, de 'concurrent' van het Kyivse patriarchaat dat op het punt staat om na 26 jaar als zelfstandige kerk te worden erkend. Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken zei vrijdag dat alles in het werk wordt gesteld om te voorkomen dat het tot een geweldsuitbarsting komt bij kerkgebouwen van het Moskouse patriarchaat.

Ook patriarch Filaret van het Kyivse patriarchaat heeft gewaarschuwd dat geweld tegen het Moskouse patriarchaat het Kremlin in de kaart speelt. Uit het Kremlin kwam vrijdag ook al een waarschuwing dat dan op een krachtige reactie gerekend moet worden.

Het was vandaag tot al een onrustige dag in Kyiv, waar vanmorgen eerst een gebedsdienst werd gehouden op het Sofiaplein, als dank voor het besluit van de Oosters-orthodoxe synode om het Kyivse patriarchaat officieel te erkennen. Eind van de middag begon een mars van ultranationalisten om de oprichting van het verzetsleger OePA op 14 oktober 1942 te herdenken. De politie wist te voorkomen dat monumenten uit de Sovjettijd werden vernield, in het bijzonder het monument voor generaal Vatoetin. Er was informatie dat ultranationalisten van plan waren om dit monument te vernielen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: