maandag 29 oktober 2018

Russische zakenman onthult plan voor staatsgreep

De in Canada wonende Russische ondernemer Alexej Doesjoetin zegt dat hij bij toeval een Russisch spionagenetwerk heeft ontdekt dat is opgezet om de Oekraïense regering omver te werpen en er een pro-Russische voor in de plaats te zetten. Het zou gaan om een bloedige staatsgreep met Russische hulp. Eerder al kwam Doesjoetin in het nieuws nadat hij had onthuld dat de Oekraïense zakenman Timofi Nahorni en twee anderen banden zouden hebben met een Russische geheime dienst FSB.

Doesjoetin zelf zegt zijn bedrijf in Rusland kwijt te zijn geraakt door toedoen van het ministerie van Defensie. Hij woont nu in Canada waar hij reizen organiseert voor Europese artiesten en sporters. Daarvoor had hij ook contact met de Oekraïense zakenman Nahorni die hem had gevraagd om een financiële vergoeding samen te gaan werken met de FSB.

Het is onduidelijk in hoeverre Doesjoetin een betrouwbare bron is. Hij zat zes jaar in de gevangenis na een mislukte poging om de corruptie in de Russische bouwwereld aan de kaak te stellen. Zijn mentale gezondheid heeft er flink onder geleden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: