Joelia Timosjenko. |
Timosjenko wil ook Duitsland er bij hebben, omdat bondskanselier Angela Merkel zich in de afgelopen bijna vijf jaar heeft opgeworpen als ijveraar voor vrede in Oost-Oekraïne. En daar is het Timosjenko nu ook om begonnen. Ze wil met de regeringsleiders van al die landen, ook van Rusland, zien te bereiken dat de oorlog in Oost-Oekraïne wordt beëindigd en dat Rusland de Krim teruggeeft aan Oekraïne. Alleen zo kan volgens haar worden voldaan aan de afspraak van destijds.
De leider van de Moederlandpartij, die al geruime tijd de peilingen voor de presidentsverkiezingen van maart aanvoert, sprak vanmiddag op een veiligheidsconferentie in Kyiv. Daar pleitte zij voor betere internationale garanties voor de veiligheid van Oekraïne, aangezien de belofte van Boedapest nooit is vervuld door de Russische agressie jegens Oekraïne en de gelatenheid bij de andere landen die het verdrag 24 jaar geleden onderschreven. ''Daardoor is sprake van een precedent, en dat vormt niet alleen voor Oekraïne een bedreiging'', stelde Timosjenko vast.
Timosjenko stelde nadrukkelijk dat zij niet af wil van de onderhandelingen in Minsk, hoe weinig succesvol die in de afgelopen jaren ook zijn geweest. ''God verhoede dat, vooral omdat er geen alternatief is voor deze onderhandelingen. We willen zoveel mogelijk samenwerken met Westerse landen, met de hele wereld om er maar voor te zorgen dat het overleg in Minsk nieuw leven in wordt geblazen, maar ik pleit er ook voor om naar alternatieven te kijken, als er maar een einde komt aan het geweld dat tegen ons wordt gebruikt.''
Oud-president Leonid Koetsjma die in 1994 namens Oekraïne het Verdrag van Boedapest sloot, sprak vorige maand zijn teleurstelling uit over de houding van de landen die destijds de Oekraïense veiligheid wilden garanderen. Hij eiste zelfs excuses van de Amerikaanse president Donald Trump voor het niet nakomen van die afspraak.
Bron: Ukrinform
Geen opmerkingen:
Een reactie posten