donderdag 18 oktober 2018

Kabinet schuift hogere gasprijs weer voor zich uit

Er wacht de Oekraïners nog een flinke prijsverhoging.
Het kabinet blijft de verhoging van de gasprijs voor de huishoudens voor zich uitschuiven, in ieder geval tot 27 oktober. Eigenlijk had die in april al moeten ingaan, maar telkens besloot het kabinet op het laatste moment de verhoging naar de reële marktprijs weer met enkele weken op te schorten. Dat is nu al vijf maal gebeurd, de laatste maal tot 18 oktober.

Het invoeren van een marktconforme prijs voor aardgas is een belangrijke eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor verdere steunverlening. Het komt neer op een verhoging met maar liefst 30 procent bovenop de huidige prijs. De consumentenprijs ligt nu op 6.958 hrivna (215,83 euro) per duizend kubieke meter.

Veel huishoudens zijn in de afgelopen drie jaar al in grote financiële problemen gekomen door eerdere prijsverhogingen. De armsten krijgen een woonlastensubsidie van de overheid. Eerder subsidieerde de overheid bijna de helft van de werkelijke kostprijs van het aardgas, maar onder druk van het IMF is dat al grotendeels afgebouwd.

De uiteindelijk onontkoombare prijsverhoging moet het sluitstuk zijn van deze operatie. Het kabinet zit, met volgend jaar twee verkiezingen voor de deur, niet op nog weer een prijsverhoging te wachten omdat daarmee de oppositie in de kaart wordt gespeeld.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: