vrijdag 26 oktober 2018

Oekraïense havens lijden forse verliezen door Russische 'inspecties' op Zee van Azov

De havens van Marioepol en Berdjansk lijden forse verliezen door de pesterijen van de Russische kustwacht op de Zee van Azov tegen vrachtschepen met als bestemming Oekraïne. Het havenbedrij van Marioepol heeft volgens minister Volodimir Omeljan van Infrastructuur een vierdaagse werkweek in moeten voeren omdat steeds meer rederijen besluiten om de Zee van Azov te mijden of omdat schepen gemiddeld meer dan dertig uur vertraging oplopen door een 'inspectie' van de Russische kustwacht.

Het havenbedrijf lijdt dagelijks een verlies tussen de 13.000 en 44.000 euro, aldus de minister. Het zou voor de havens van Marioepol en Berdjansk inmiddels om meer dan 30 miljoen euro gaan. De rederijen, ook uit Nederland, maken door het oponthoud ook veel meer kosten dan normaal. Er zouden inmiddels meer dan 200 vrachtschepen lastig zijn gevallen. Vaak moet er ook nog smeergeld worden betaald om verder te kunnen varen.

Plaatsvervangend algemeen directeur Vasil Servatjoek van de Oekraïense Grensbewaking heeft vandaag tijdens een veiligheidsconferentie in Lviv gezegd dat de Russische marine inmiddels meer dan 120 schepen heeft gestationeerd op de Zee van Azov. ''De situatie is ernstig, nogal bedreigend voor ons'', aldus Servatjoek. Het Europese Parlement heeft gisteren in een motie de Europese Commissie opgeroepen om economische sancties tegen Rusland in te stellen als de situatie op de Zee van Azov uit de hand loopt.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: