zaterdag 20 oktober 2018

Boedapest verdubbelt steun aan etnische Hongaren

Hongarije gaat de financiële hulp aan de etnische Hongaren in de Oekraïense grensprovincie Transkarpatie bijna verdubbelen. In de afgelopen twee jaar werd 52,6 miljoen euro aan steun verleend aan de naar schatting 100.000 etnische Hongaren, maar dat gaat naar 92,9 miljoen euro. Er komt meer geld vrij voor onderwijs en gezondheidszorg, maar ook op sociaal en cultureel gebied wordt meer door Hongarije geïnvesteerd in het buurland. Zeker 23.000 etnische Hongaren proiteren daarvan.

De Hongaarse staatssecretaris Levente Magyar heeft de etnische Hongaren geïnformeerd over het extra geld dat hun kant op komt. Daarbij merkte hij op dat de Hongaarse regering het beste voor heeft met Oekraïne, omdat een welvarend Oekraïne ook de etnische Hongaren ten goede komt.

Het zijn verzoenende woorden in een tijd waarin de betrekkingen tussen Hongarije en Oekraïne gaandeweg zijn verslechterd nadat het Oekraïense parlement besloot dat de Oekraïense taal leidend moet zijn in het onderwijs, ook op scholen van etnische Hongaren. Het werd alleen maar slechter toen bekend werd dat de Hongaarse consul in de Oekraïense stad Berehove paspoorten heeft verstrekt aan Oekraïners. De consul werd uitgewezen. Als tegenmaatregel werd ook een Oekraïense diplomaat in Boedapest weggestuurd.

Bron: Unian 

Geen opmerkingen: