donderdag 25 oktober 2018

Hongarije legt eisenpakket maar weer eens uit

Hongarije houdt sinds februari van dit jaar tegen dat de gezamenlijke commissie van Oekraïne en de NAVO bijeen komt en heeft ook laten weten tegen gesprekken met Oekraïne te zijn over een toekomstig lidmaatschap van zowel de NAVO als de Europese Unie. En daar komt pas verandering in als het buurland de etnische Hongaren in Transkarpatië niet langer oplegt dat het Oekraïens de voertaal dient te zijn op hun scholen.

''Deze opstelling is zonneklaar'', verklaarde de Hongaarse minister Peter Szijarto van Buitenlandse Zaken gisteren tijdens het Warsaw Security Forum tegenover journalisten. Hij voegde er aan toe dat de door Oekraïne voorgestelde overgangsperiode tenminste tot 2023 moet duren, terwijl privéscholen vrijgesteld dienen te worden van de verplichting om het Oekraïens als voertaal te gebruiken. Ook moeten de Oekraïense autoriteiten van Szijarto een directe dialoog aan gaan met de Hongaarse gemeenschap in Transkarpatië.

''Als aan al die voorwaarden is voldaan, dan heffen wij met alle plezier het door ons opgelegde veto weer op'', aldus Szijarto.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: