woensdag 31 oktober 2018

Veiligheidsraad laat separatist niet aan het woord

Rusland wilde een prominente separatist uit Loehansk gisteravond tegenover de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een verklaring te laten afleggen over de lokale verkiezingen op zondag 11 november. Olena Kravtsjenko, voorzitter van de kiescommissie van de door Rusland aangestuurde separatisten in Loehansk, kwam echter niet aan het woord omdat de Westerse landen in de Veiligheidsraad daar niets voor voelden.

Bij een stemming was Rusland de enige voorstander, met zeven tegen en zeven onthoudingen. De Zweeds VN-ambassadeur Carl Skau noemde het ''een gevaarlijk precedent'' als een separatist als Kravtsjenko het woord zou mogen voeren in de Veiligheidsraad.

Toen Rosemary DiCarlo, assistent secretaris-generaal voor politieke zaken van de VN, ook nog eens verklaarde dat zij de kritiek van de Verenigde Staten en de Europese landen steunt dat de separatisten met hun verkiezingen in strijd met de Minsk-akkoorden handelen, kwam Rusland nogmaals alleen te staan in de Veiligheidsraad.

De Russische VN-ambassadeur Vasili Nebenzja haalde uit naar de Europese Unie en de Verenigde staten die onvoldoende druk zouden uitoefenen op Oekraïne zodat dit land zich aan de Minsk-akkoorden houdt. ''Ze blijven volhouden dat de sancties tegen Rusland worden opgeheven als de Minsk-akkoorden worden uitgevoerd, maar zolang ze in Kyiv niet van plan zijn om zich aan die akkoorden te houden en de Europese Unie en de Verenigde Staten accepteren dat, zolang moet Rusland daarvoor bloeden.''

Met de verkiezingen in de Donbas is dat volgens Nebenzja hetzelfde liedje. ''Kyiv doet niets om de politieke afspraken van Minsk na te komen, ook niet die om verkiezingen te houden. En nu wordt er weer bezwaar gemaakt als ze in Donetsk het machtsvacuüm willen oplossen dat is ontstaan na de dood van hun leider Alexander Zachartsjenko.

Nebenzja verweet het Westen dat het een punt maakt van de verkiezingen in de Donbas, terwijl tegelijkertijd de snelle opkomst van ultra-nationalisten in Oekraïne wordt genegeerd. ''Jullie kijken liever de andere kant op, terwijl de geest uit de fles is en jullie niet meer in staat zijn om die er weer in te krijgen.''

Bronnen: RFE/RL, TASS

Geen opmerkingen: