zaterdag 20 oktober 2018

Gasprijs per 1 november met bijna kwart omhoog

De gasprijs voor de huishoudens gaat op 1 november met bijna een kwart omhoog. Dat is het verrassende besluit dat het kabinet gistermiddag nam, nadat woensdag nog was besloten om de gasprijs tot 28 oktober op het huidige niveau te houden. Het nieuwe besluit heeft alles te maken met het akkoord dat eveneens gisteren op ambtelijk niveau tot stand kwam met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de komende maanden 3,4 miljard euro beschikbaar heeft om Oekraïne van een bankroet af te houden.

De nieuwe gasprijs is 23,5 procent hoger dan de huidige en komt neer op 8.550 hrivna (264,35 euro) per duizend kubieke meter aardgas. ''We zijn de onderhandelingen begonnen met de eis van het IMF dat de gasprijs 60 procent omhoog zou moeten. Uiteindelijk zijn we dus op die 23,5 procent uitgekomen. Voor dat akkoord hebben we ontzettend hard moeten werken'', legt premier Volodimir Hrojsman uit. De nieuwe prijsverhoging is nog altijd 6,5 procent lager dan die eigenlijk zou moeten zijn als sprake is van een marktconforme prijs, op basis van de reële importprijs van aardgas uit Europa.

Het nieuwe akkoord met het IMF geldt voor de komende veertien maanden en kwam tot stand met bemiddeling door de Wereldbank en de Europese Unie die aan zagen komen dat Oekraïne zonder extra financiële steun eind dit jaar bankroet dreigde te gaan. Er moet namelijk nog voor miljarden aan leningen en aflossingen daarop worden betaald voor eind december.

Het IMF staakte vorige maand de onderhandelingen in afwachting van de rijksbegroting voor komend jaar. Die begroting is donderdag in eerste lezing door het parlement aangenomen. Voordat de definitieve stemming plaats heeft kan het parlement nog allerlei wijzigingen voorstellen, maar het IMF heeft er kennelijk voldoende vertrouwen in dat de belangrijkste begrotingsonderdelen overeind blijven én dat de begroting 2019 voor 1 december definitief is.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: