woensdag 31 oktober 2018

Micheil Saakasjvili kan naar Georgië terugkeren als Vashadze president wordt

Micheil Saakasjvili toont zijn Nederlandse ID-kaart.
Als Grigol Vashadze de nieuwe president van Georgië wordt, dan wil hij dat ex-president Micheil Saakasjvili terug moet kunnen keren in zijn vaderland. Saakasjvili was van 2004 tot 2013 president, maar onder zijn opvolger Giorgi Margvelasjvili werd hij bij verstek veroordeeld wegens machtsmisbruik. Hij heeft intussen zes jaar gevangenisstraf opgelegd gekrege.

De 50-jarige Saakasjvili, getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, dook vervolgens op in Oekraïne waar hij van mei 2015 tot november 2016 gouverneur van de provincie Odesa was. Hij kreeg een Oekraïens paspoort waardoor hij zijn Georgische nationaliteit kwijtraakte. Saakasjvili raakte in onmin met president Petro Porosjenko.

Dat kostte hem zijn baan, maar hij werd vervolgens ook het land uitgezet toen hij politieke ambities toonde en zich tegen de president afzette. In september vorig jaar kwam hij illegaal terug in Oekraïne, om vervolgens toch weer naar Polen te worden uitgezet. Sindsdien woont hij in Nederland, waar hij een voorlopige verblijfsvergunning kreeg vanwege gezinshereniging.

Saakasjvili gaf afgelopen zomer te kennen dat hij zich weer actief met de Georgische politiek wilde gaan bemoeien. Presidentskandidaat Grigol Vashadze maakte deel uit van Saakasjvili's partij Verenigde Nationale Beweging en hij is Saakasjvili nog steeds goedgezind, getuige zijn verklaring van afgelopen zondag toen hij in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen 37,7 procent van de stemmen kreeg.

Zijn belangrijkste rivaal Salome Zoerabishvili kreeg weliswaar 38,66 procent maar de derde deelnemer aan deze verkiezingen David Bakradze heeft al aangekondigd dat hij Vashadze gaat steunen in de tweede ronde die uiterlijk op 2 december plaats moet hebben. Bakradze kreeg afgelopen zondag 11 procent van de kiezers achter zich.

Politiek analisten constateren dat Vashadze als president de bevoegdheid heeft om Saakasjvili te rehabiliteren, zodat hij veilig terug kan naar Georgië. Tegelijkertijd wordt opgemerkt dat Saakasjvili intussen zo omstreden is dat zijn terugkeer voor veel politieke onrust kan zorgen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: