zondag 14 oktober 2018

Ultranationalisten herdenken oprichting OePA

Aanhangers van ultranationalistische groeperingen als het Nationaal Korps, de Rechtse Sektor, Azov Karpatska Sitsj en Svoboda hebben vanmiddag een mars gehouden in de hoofdstad Kyiv om de oprichting van het Oekraïense verzetsleger OePA te gedenken. De OePA werd op 14 oktober 1942 opgericht om tegen het Sovjetleger te vechten.

Freelance journalist Sébastien Gobert van bne IntelliNews meldt via Twitter dat er naar zijn schatting tenminste 10.000 deelnemers waren afkomstig uit het hele land. Van het Nationaal Korps viel hem op dat ze met velen waren, er waren meer uniformen en vlaggen van ze te zien. De aanhangers van Svoboda zijn ouder, minder gedisciplineerd en vooral: minder talrijk. Partijleider Oleh Tiahnibok maakte vanmiddag bekend dat hij afziet van deelname aan de presidentsverkiezingen in maart volgend jaar.

Journalist Fabrice Deprez van IntelliNews constateert eveneens via Twitter dat veel aanhangers van Azov aan de jonge kant zijn, tussen de dertien en achttien jaar oud. Hij zag nu ook veel tienermeisjes meelopen.

Bron: Twitter

Geen opmerkingen: