maandag 29 oktober 2018

Rusland vreest toetreding van Oekraïne tot NAVO

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken houdt het voor heel goed mogelijk dat Oekraïne en Georgië op een dag toetreden tot de NAVO. ''Voor ons gaat dat dan een kolossaal militair en economisch probleem worden'', aldus Andrej Kelin, directeur van de afdeling voor samenwerking met Europa van het ministerie, in een interview met het Oekraïense persagentschap Unian.

Volgens Klein voldoen beide landen nu niet aan de voorwaarden voor toetreding zoals die zijn opgesteld na de eerste 'uitbreidingsgolf' van het militaire bondgenootschap. ''Inmiddels wordt er uit politieke overwegingen flexibel met die voorwaarden omgegaan. Dat hebben we ook kunnen zien bij de toetreding van met name Montenegro'', constateert Kelin.

Hij voorziet dat bij toetreding van Oekraïne tot de NAVO ''een nieuwe verdedigingslinie nodig is bij onze derde hoofdstad, Sotsji, om ons te kunnen verdedigen tegen een potentiële vijand aan de grens'' en dat gaat handenvol geld kosten, want ''onze grens met Oekraïne is enorm lang''. Het is niet direct de verwachting dat Oekraïne snel lid wordt van de NAVO. ''Maar als onze voormalige samenwerkingspartners in het Westen kiezen voor een nieuwe confrontatie, dan moeten we ons daar wel goed op hebben voorbereid.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: