zondag 4 juni 2017

Bezoekers Eurovisie Songfestival zien Oekraïne graag in de Europese Unie

Veel buitenlandse bezoekers van het Eurovisie Songfestival hebben het prima naar de zin gehad in Oekraïne. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van GfK in opdracht van het Instituut voor Wereldpolitiek (IWP), waarvoor ruim duizend bezoekers zijn ondervraagd. 64 procent van de ondervraagden vindt dat Oekraïne deel moet kunnen uitmaken van de Europese Unie, terwijl 54 procent zelfs meent dat dit binnen vijf jaar het geval zou moeten zijn.

Vooral dat laatste is een verrassing, aldus directeur Olena Hetmantsjoek van IWP bij de presentatie van de uitkomsten van de peiling. ''Nog verrassender is het zelfs dat zowel de bezoekers van het Eurovisie Songfestival uit de EU-landen als uit die buiten de EU dezelfde mening zijn toegedaan.''

Eén op de vijf ondervraagden gaf te kennen dat zij Oekraïne binnen tien jaar lid zien worden van de Europese Unie, terwijl 6 procent verwacht dat daar nog wel twintig jaar voor nodig is. Slechts één op de honderd ondervraagden vindt dat Oekraïne niet in de Europese Unie thuis hoort. Eén op de vier buitenlandse bezoekers zei dat hun bezoek aan Kyiv hun oordeel over Oekraïne niet heeft beïnvloed; de helft van de ondervraagden liet weten dat zij het best naar zin hebben gehad in de Oekraïense hoofdstad.

De organisatie van het Eurovisie Songfestival zegt blij te zijn met de uitkomsten van het opinieonderzoek. ''Onze opdracht was niet alleen om voor een show van wereldklasse te zorgen, maar ook voor een beter imago van ons land. Wij moesten Oekraïne neer zetten als een betrouwbare en gelijkwaardige partner, een land met Europese normen en waarden, een Europees land. Ik ben blij dat wij daar in geslaagd zijn'', aldus hoofdproducer Pavlo Hritsak.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten