dinsdag 27 juni 2017

Peiling: tweederde wil Russisch niet als tweede officiële taal

Er is veel weerstand onder de Oekraïners tegen Russisch als tweede officiële taal, ondanks het feit dat veel mensen Russisch als eerste taal hebben. Uit een opiniepeiling van het bureau Rating blijkt dat tweederde tegen is. Slechts drie op de tien ondervraagden staat er wel achter, met name in het zuiden en oosten van het land en in de grote steden. Tegen is 65 procent.

Dat geldt ook voor het antwoord op de vraag of het spijtig is dat de Sovjet-Unie in 1991 uiteen is gevallen. Ja, zegt één op de drie, terwijl iets meer dan de helft van de ondervraagden (53 procent) daar nee op antwoordt en één op de zeven daar het antwoord op schuldig blijft. De al jaren voortslepende discussie over de wenselijkheid van het Russisch als tweede officiële taal lijkt langzaam maar zeker te worden beslist in het nadeel van het Russisch, gezien de afnemende steun hiervoor onder de bevolking.

Ook werd gevraagd naar de teloorgang van de Sovjet-Unie. Het zal niet verbazen dat het verlangen naar de Sovjettijd het sterkst is in het oosten en zuiden van het land. Evenmin dat die hang naar de 'goede oude tijd' het grootst is bij de ouderen, al zijn er ook meer vrouwen dan mannen die goed terugkijken op de Sovjettijd.

Het zijn met name de aanhangers van de partij Za Zhittja (Voor het Leven) van Vadim Rabinovitsj en het Oppositieblok dat wordt geleid door Joeri Bojko, een bondgenoot van ex-president Viktor Janoekovitsj.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten